Beste Innerlijke Criticus van me,

Jaren heb je er voor gezorgd dat ik me braafjes gedroeg. Deed wat er van me verwacht werd en het pad bewandelde dat je me voorhield. Je bent echt een krak in je vak.

Je bracht me steeds weer tot rede als het toch eens even te zotjes werd. Of wanneer ik toch eens buiten het kader trad. Weet je nog toen ik op mijn 18de zo graag eerst de wereld wilde verkennen en ontdekken vooraleer ik verder ging studeren? Je bracht me heel efficiënt op andere gedachten door me te doen inzien dat het een onhaalbaar plan was. Het was veel te gevaarlijk om als meisje rond te trekken met een rugzak. Het zou me zeker niet gelukkiger maken… helemaal alleen op stap. Heimwee zou me sowieso onmiddellijk huiswaarts leiden. En waar haalde ik de overtuiging vandaan dat ik dat überhaupt wel zou kunnen?

Resultaat… ik ben netjes gaan studeren, heb kort daarna werk gevonden, ik ben gaan samen wonen en heb een leven geleid zoals het hoort. Net zoals jij wil.

Maar dit was vroeger, beste Criticus, het stopt nu.

Recent heb ik ontdekt dat Angst jouw aanstoker is. Angst om in de steek gelaten te worden.

Je hebt me jaren wijsgemaakt dat ik, als ik niet naar je luisterde , eenzaam zou zijn. Mijn geliefden me zouden verlaten. Of nog erger… afkeuren.

Wel, have i got news for you!!!

Ik zal nooit alleen zijn of afgewezen worden. Ik  heb vrienden voor het leven dichtbij me; Speelsheid, Daadkracht en Tederheid. Zij overladen me met vrolijkheid, kracht en liefde.

Meer heb ik niet nodig om die Angst een poepje te laten ruiken.

Dus, mijn beste Criticus, jouw advies was vroeger wel nuttig, maar nu niet meer. Niet sinds ik besef dat ik mijn nieuwe vrienden kan oproepen wanneer het nodig is.

Jouw luid geroep maakt me alert. Dat doet me inzien dat het tijd is voor zelfzorg. Dus blijf me gerust verwittigen. Daar ben je goed in.

Maar zolang jij Angst als jouw raadgever ziet, aanhoor ik jouw adviezen heel kritisch. En heb ik mijn vrienden om me bij te staan.

Daadkracht helpt me dicht bij mezelf te blijven, zodat ik kan voelen wat de juiste keuzes zijn. Speelsheid houdt mijn positieve mindset wakker. Doet me vreugde voelen. Zo val ik niet in die Negatieve Spiraal. Tederheid geeft me mildheid. Een zachtheid voor mezelf en voor anderen, zelfs voor jou.
Oh ja, ik kan met mildheid naar jou kijken, Criticus. Je hebt nog steeds een rol te vervullen. Maar het is gedaan om slaafs jouw visie te volgen. Samen met mijn trio ontdek ik alternatieven die me vrijer doen voelen. Gelukkiger. Zelfzekerder.

Met onmiddellijke ingang ontsla ik je dus als mijn hoofdadviseur, Innerlijke Criticus, en benoem ik je tot Alarmbel. Je plaatsje in het huis blijft verzekerd, hetzij met veel minder macht.

Bedankt voor je bewezen diensten, we horen elkaar zeker nog.

IK

Wil je meer weten over Speelsheid, Daadkracht en Tederheid?
Schrijf je in op de nieuwsbrief en vind balans in je leven!